Bart in de reclame

"Hmmm... Kip met ananas!"

,,Ik wilde ook de reclamekant op, iets met mijn stem kunnen doen. Ook daar was zuiver Nederlands een absolute noodzaak. Mijn voorbeelden waren de stemmen van de hoorspelkern: Donald de Marcas, Ed Lautenslager, Trudy Libosan, die spraken perfect Nederlands, ze waren mijn referentie. Lautenslager met zijn: ‘Miele… er is geen betere’. Hoekstra en Inventum zwakstroomdekens! Geweldig!” Bart zal ze later veel tegenkomen. Regisseren zelfs.

Op dinsdag 24 februari 2009 om 21.50 uur was Bart te gast bij het programma BNN Today van (toen nog) omroep BNN. Bart vertelt in dat Radio 1-programma over het inspreken van reclamespotjes en zijn stemgebruik. Ook doet hij live enkele voorbeelden van teksten en stemmen. Interviewers zijn Winfried Baijens en Willemijn Veenhoven.

Hoe klinkt dat dan, Bart in de reclame? Luister hier naar een uniek verschijnsel: een reclameblok met uitsluitend de stem van Bart van Gogh...

Met dank aan CCCP

Bart was ook de spreekstem van de radiocommercial 'Kip, het meest stukje vlees, kip!' De muziek was van Clous van Mechelen. De slogan van het reclamebureau ACT in Amsterdam, van Jan Botter. De opdrachtgever: het Genootschap voor Pluimvee en Eieren. Bart was verantwoordelijk voor de eindtekst, de pay off. "Nog jaren riepen ze me na: Hmmm, kip met pindasaus! Hmmmm, kip met kerry!"

Bart was ook de stem van een van die reclamespotjes die jarenlang in je hoofd blijven hangen: "Europa-parket, postbus 80, Barneveld!" Bart: "In eerste instantie was die stem van Tom Blom. Later heb ik een tijdje de spots ingesproken. Ik kan me herinneren dat we in Wisseloord zaten en de man van het reclamebureau er, tijdens de sessie, achter kwam dat de spots geen 15 seconden maar 10 seconden moesten zijn. En…. dat er geen woord uit de tekst mocht worden geschrapt! Dat heb ik toen met de blik op oneindig en – vooral – het verstand op nul maar zo uitgevoerd. Ik kon daarna aan de zuurstoftank."

En nu de hamvraag: bestaat het boekje "het kopen van een parketvloer, door bijlage J.G.M. Versteeg"? En wie was dat dan? Navraag bij het nog steeds bestaande bedrijf levert het volgende antwoord op: "Het boekje bestond écht en werd Het Blauwe Boekje genoemd. Het was destijds een begrip als het over parketvloeren ging." "Drs. J.G.M. Versteeg was de grondlegger van ons bedrijf en heeft jarenlang aan het roer gestaan. Zijn echtgenote, Wil Versteeg, heeft ook jaren bij ons gewerkt. Zij zijn inmiddels beiden helaas overleden. Zoon Lars Versteeg heeft jaren geleden het stokje van hem overgenomen. Ook diens vrouw, Susanne Versteeg, is werkzaam bij de firma en sinds kort is ook zoon Tim bij Europa Parket gaan werken. Een echt familiebedrijf dus!"

Deel deze pagina