Geheimen en weetjes uit de archieven van Top Format en de jingle-industrie...

Hoe zing je 12 naamjingles in precies 1 minuut?

Hoe lang duurt het zingen van een naamjingle? Sommige klanten vragen tientallen naamjingles. Voor elke DJ een eigen jingle. Voor zo veel jingles is een vorm van mechanisatie nodig. En zo ontstond het zingen op clicktracks. Zingen op de maat van een digitale metronoom, die de zangers alleen in hun hoofdtelefoon horen. "Ik weet nog de jingles van de Best show II. Maar liefst 46 versies moesten daarvan worden afgeleverd. Jan Pelleboer, Linda de Mol, TROS wegwezen – het ging maar door."

Een ander voorbeeld? Radio Nationaal In deze video van Karel van Cooten uit 2000 kun je zien hoe dat in de praktijk gaat. Naamjingles voor de presentatoren van Radio Nationaal. En o ja: als alles goed gaat, kun je in 1 minuut 12 naamjingles inzingen. Zoals die van...

...Gerard Joling, Gerard de Vries, Frans Bauer, Pierre Kartner, Ron Brandsteder, Evert Santegoeds, André van Duin, Wim Rijken, Yomanda, Hans Groters, René Prent, Bob van Dam, Jan Rietman, Karel van Cooten, André Lageweg, Ilona Tsjechova, Tom Blom, Albert Verlinde, Anita Meyer en Marc d'Hollander. Ingezongen door Monique van der Ster (L), Lisa Boray (Lisa Schulte Nordholt), Jeroen Englebert (in video met rode polo) en Herman van Doorn.

Vormgeving Radio 2 werd 'stiekem' Radio 5

Veel luisteraars zal het zijn ontgaan, maar op 1 januari 2016 begon Radio 5 een nieuwe programmering. De slogan was nieuw. Nou ja, nieuw...? Het was de oude slogan van Radio 2: Je voelt je thuis. De jingles waren ook nieuw. Nou ja, nieuw... ? Het waren de vroegere jingles van Radio 2, maar dan met nieuwe zang en met het Radio 5 logo. En zo werd in relatieve stilte bijna ongemerkt de vormgeving van NPO Radio 2 overgeheveld naar NPO Radio 5. Radio-strategisch gezien een slimme zet. En een klein jingle-geheim. Luister naar de verschillen en overeenkomsten in enkele jingles voor Radio 2 en Radio 5.

Er was een 2e Jody Pijper

Eén van de zangeressen van het eerste uur bij Top Format was Diny Pijper, de zus van Jody. Eigenlijk was zij de ‘huiszangeres’ van de Soundhouse Studio in Schiedam, waar Ren vaak opnam. Maar ook later in Haarlem en Loenen heeft Diny heel vaak opgenomen. "Het was altijd heel gezellig met elkaar, je zette echt samen iets neer met z’n vieren of vijven. We hebben overigens nog een derde zingende zus, Ineke, maar die zong veel minder vaak dan wij.” Jody light Bart van Gogh noemde Diny ook toen al een soort van ‘Jody light’, omdat haar stem (net geen hoge sopraan, meer een middenstem) wat minder hard binnenkwam. Diny zong oneindig veel reclamespots in, waarvan mensen vaak dachten dat het met de stem van Jody was. Ze is altijd freelance zangeres geweest, want haar vaste baan was koster in een kerk in Den Haag, samen met haar man Maarten Groeneveld. De stem van Diny kent iedereen van de oerversie van Kruidvat ("steeds verrassend, altijd voordelig", 15 jaar op zender) en Calgon ("wasmachines leven langer met Calgon"). Haar eerste zangsessie was in Soundhouse in 1980, Diny is met zingen 20 jaar actief geweest. "Annie, hou jij me tassie effe vast?" Diny Groeneveld-Pijper was overigens de échte zangeres van "Annie, hou jij me tassie effe vast?", de hit uit 1981 van zangeres Miggy uit Breda. De plaat was in Soundhouse opgenomen, maar Diny (en ook zus Ineke, die de 2e stem zong) wilde niet op de planken staan. En dus trok Miggy (Marina van der Rijk) playbackend door het land.

Jody Pijper (r) en technicus Jan Kranendonk (voor de foto) in de Fendal


Diny Pijper in 1981

Briljante vondst: syndication

Al bedacht in de jaren ’50, en nu nog altijd toegepast. En dat is niet voor niets. Hoe het werkt? Je maakt een custom made jinglepakket voor bijvoorbeeld de TROS. Die zendt de jingles uit in Nederland. Maar je kunt ze als producent ook verkopen in Duitsland, of Italië of Zuid-Afrika. Je haalt de oorspronkelijke zang weg, past (in de meeste gevallen) het logo in de muziektracks aan en zingt ze opnieuw in voor de nieuwe klant. Die betaalt aanzienlijk minder dan de eerste opdrachtgever. En ook voor de jingleproducent is het op die manier relatief makkelijk geld verdienen. Er zijn pakketten die 200 – 300 keer zijn ingezongen voor stations over de hele wereld. Hieronder meer, in audio.

Deel deze pagina