Geheimen en weetjes DEEL 2

De verboden Lada commercial

Top Format heeft ooit een reclamecommercial gemaakt voor automerk Lada op de melodie van Ob-La-Di, Ob-La-Da van the Beatles. Natuurlijk vanwege de laatste twee lettergrepen in de titel. Binnen 2 uur hing er een advocaat van the Beatles aan de telefoon, die wist te melden dat op straffe van 100.000 gulden de reclame van de zender moest, hetgeen ook nog diezelfde dag geschiedde. Op stel en sprong werd een nieuwe melodie geschreven en was er een nieuwe commercial voor Lada. De oorspronkelijk versie moest worden vernietigd, en dat is ook daadwerkelijk gebeurd; die opname is niet bewaard gebleven.

Een jinglepakket in amper 4 dagen

Het is 1987. Op een woensdag of donderdag zat KRO dj Eddy Keur bij Ren Groot op kantoor, er moesten jingles komen voor KRO’s Niemandsland, dat het weekend daarop voor het eerst zou worden uitgezonden (in de nacht van zaterdag op zondag). En het moest natuurlijk weer voor een appel en een ei. En dus startte de zangsessie op vrijdagavond 00.00 uur, werd er ingezongen tot ongeveer 04.00 uur en was de mixage klaar om 08.00 uur. De daarop volgende nacht waren de kersverse jingles op zender: “Niemandsland, Radio 1 en 2, K-R-OOOO”. Ingezongen op basis van Plus 3 van JAM. Het koor bestond uit Edward Reekers, Pim Roos, Joni de Boer, Jody Pijper en een 5e persoon. Technicus Jan Kranendonk van de Fendal had die nacht zichzelf ruim ingeschonken en is op weg naar huis nog van zijn fiets de greppel ingereden, zo gaat het verhaal. Volgens Bart is dit "één van de mooiste zangarrangementen die ik ooit heb mogen opnemen! Krijg er nog steeds een goed gevoel bij…" Luister zelf.

Bekende namen

Artiesten van naam die ook in jingles te horen zijn.

Naam: Ruth Jaccott Te horen in: Red Hot (JAM) voor Christina


Naam: Margriet Eshuijs Te horen in: Commercial 'Breek de dag, tik een eitje', 1986


Naam: Sandra Reemer Te horen in: Warp Factor (JAM) voor Delta en Baccara

Naam: Gerard Joling Te horen in: Best Show 2 voor de TROS.

Gerard Joling heeft cut 21 (de Careless Whisper clone) uit Best Show 2 voor de TROS ingezongen. Bart daarover: "Edward Reekers had 'm reeds gezongen, omdat we ook een 'standaardversie' wilden. Toen Gerard die (als voorbeeld) een paar keer gehoord had zei hij ineens: 'oh, maar hij zingt ‘m volledig op borststem, dat haal ik niet hoor.' Was niet erg, want juist door die kopstem was Gerard zo bekend geworden. Was trouwens erg leuk samenwerken. Hij had genoeg geduld om mijn aanwijzingen en productiemethode te tolereren, haha!"

Naam: Ferry Maat Te horen in: Enkele cuts in Best Show 2 voor de TROS. Achtergrond: Na enkele dagen inzingen begaf om 01.00 uur 's nachts de stem van Edward Reekers het. Ferry Maat sprong in. Na afloop kwam Ferry de zangstudio uit en riep “Jezus, wat zingt die Max hard!”


Naam: Désirée Manders (artiestennaam Desray, van 2 Brothers on the 4th floor) in het eerste 538-pakket). Te horen in: o.a. Radio 538, Radio Noord en Omroep Brabant.

Een Indiaan die jingles zingt

Gleni Rutherford (links, 1971) en Dian Senders (rechts, 2007). Hun namen kent u waarschjijnlijk niet, hun stemmen zéker. Gleni Rutherford Haar oorspronkelijke naam is Bright Eyes Longknife. Zij is geboren als Creek Indiaan in Texas. Haar stem is er een uit duizenden. Luister maar eens naar enkele cuts uit series 27 van PAMS, genaamd Jet Set. Ze voegde haar hoge stem toe aan het koper op de PAMS-jingles, ze gaf de serie het kenmerkende geluid. Let dus vooral op de hoge stem. PAMS series 27., de Jet set, waarin Gleni dus een hoofdrol speelt. Op de cover van de demotape staat zij linksboven afgebeeld. Op 9 november vorig jaar (2019) trad ze nog op bij het US Veterans Concert in Topanga, California, vlak bij Los Angeles. Dian Senders (Waalre, 1960) Zingt al ruim 20 jaar in het vaste achtergrondkoor van Jan Smit, samen met Jody Pijper en Nick Bult. Ze zingt ook 'vast' in de beroemde Jody Singers. Bart heeft haar in maart 1995 gevraagd Top Gold 1 in te zingen. Die set was gebaseerd op PAMS series 27. Ze zong ook in Top Gold 2. "Voor Dian was het inzingen van Top Gold gewoon een inzingklus", zegt Bart nu. "Ze luisterde naar # 27 van PAMS, ze was niet echt geïnteresseerd in wie het bij PAMS had gedaan en ook niet hoe de zangeres ervan heette."

Mini secrets

Het lachen in de JAM jingle "retegoed" voor Veronica komt van een band vol met kreten en geluidjes van een koorlid dat Jon had gemaakt. Vol met oehh’s, ahh’s.


In 1993 bestelde Veronica nieuwe jingles voor Radio 2 en 3. Daarin zat een remake van een jingle "192, goed idee" van Frans Mijts uit 1965! Twee jaar later bracht JAM een Amerikaans resing van het pakket uit, toen heette het Hitpower. Met daarin diezelfde jingle, nu in resing. 192 USA dus.


In het voorjaar van 2000 heeft Top Format jingles gezongen voor ... Radio Tralala! De opdrachtgever wilde niet dat de naam van het station al bekend werd, zélfs niet bij Top Format. De opdrachtgever bleek later Radio Nationaal.

More mini secrets

De afgelopen 45 jaar is er slechts een handvol pakketten geweest die wel zijn gemaakt en betaald, maar amper zijn uigezonden. Eén ervan is dat voor TV10 (Gold), een commerciële TV-zender die er nooit écht is gekomen.

Zijn er ooit jingles ingezongen voor vrienden, kennissen, buren of verjaarsdagfeestjes? Amper. Soms een jingle voor een huwelijk van een medewerker. Wel is 2 keer een jingle ingezongen voor het antwoordapparaat van Bart van Gogh. 1 x op Good time radio en deze, op cut 5 van JAM's Do It Again voor CBS FM uit 1992.

In 2005 ging Top Format-componist Sander Kerklaan trouwen. Met Julia. En daar kwam natuurlijk ook een jingle van... De koorleden zijn Martin van der Starre en Nurlaila Karim.

Deel deze pagina