Jingleweetjes

Niet nodig. Wel leuk

AVRO maandag. De beste maandag. Maar niet te hard.

Af en toe zijn er landelijke relletjes of opstootjes over jingles en tunes. De discussie over de 1 seconde lange pingel tussen de NOS Journaal-berichten op de radio bijvoorbeeld. De steeds terugkerende discussie over de Duitstalige tune van NOS Met het oog op morgen. Ook een simpele uuropener van de AVRO moest het ontgelden. Het is mei 1990. De Stichting Geluidshinder beklaagde zich over de uuropener van de AVRO maandag. En vooral over de tekst: zet ‘m maar harder. De stichting had de AVRO al een bestraffende brief gestuurd: "Weet u wel dat burenlawaai en met name harde muziek één van de ergste bronnen van ergernis is?" De AVRO had een passend antwoord. Luister maar.

De sfeer bij een sessie is mega-belangrijk

Een jinglessie kan één grote stress-sessie zijn, maar ook één groot feest. De opname van de customtracks voor het nieuwe jinglepakket voor Radio Gelderland in 2011 vallen in die laatste categorie. De 38 custom tracks zijn gecomponeerd door 5 schrijvers, de sfeer bij de opnamen is zichtbaar én hoorbaar goed...

Het poldermodel

26 juli 1994 Top Format en de TROS zijn in gesprek over de omvangrijke nieuwe vormgeving voor radio en TV. Er moet ook een nieuw logo komen. Dit waren de voorstellen die Bart toen op piano gespeeld heeft. Bart: "Naar goed Nederlands gebruik is het een combinatie geworden van het 2e en 4e voorstel; het begin van demologo 2 en het eindje van demologo 4." Twee dagen later stuurde Bart de briefing aan Jon Wolfert in Dallas.

De TROS in 4 audiologo's

Beleef de dag van je leven in de studio...

Noodzaak of niet, soms kwamen vrouw en kinderen naar de Fendel Studio's. Misschien omdat papa Bart geen tijd had om thuis te komen. De jingles voor Radio Nationaal moesten namelijk nog worden gemixt. Dankzij de videokwaliteiten van DJ Karel van Cooten zien we deze bewegende familiekiekjes. Werken tot laat Tot laat in de avond of zelfs in de nacht werken was enige tijd standaard in het werkschema van Bart. Dit is wat hij erover zei in 1993.

New kid on the block

In de binnenwereld van de Fendal Sound Studio in Loenen dook Bart van Gogh een nieuw talent op; Marleen van den Broek (later Sahupala), de dochter van trompettist Rein van den Broek. Bart hoorde Marleen als 19-jarig meisje in de Fu-Mu deuntjes per strekkende meter voor de KLM-vliegtuigen. Wát een stem. "Ze zat op het conservatorium in Hilversum, daar vonden ze dat je je niet tot jingles mocht verlagen. Het was not done. Niet goed voor je carrière en je zangtechniek, die sfeer heerste er nog erg op het conservatorium. Paul Natte - die bandleider was van al die instrumentale muziek - en ik zijn op haar eindexamen conservatorium geweest. Toen ze slaagde zeiden we tegen elkaar: daar zit ons oogappeltje."

Panorama is overal

Baszanger Pim Roos: "Het beroep kwam me als het ware tegemoet. Toen ik in de muziek begon, speelden jingles nog geen enkele rol.” In de Haagse beatscene speelde Pim muziek met Jan en alleman. Met Hans en Jan Vermeulen en Jan Hollestelle bijvoorbeeld. Die had zangeres Jody Pijper als vriendin en zij troonde hem mee naar reclamesessies. "In 1976 had ik al eens een spotje ingezongen voor de Panorama. Kreeg ik 600 gulden voor. Gemakkelijk geld. Ik was gewend aan 75 gulden voor het spelen in een band en om half vijf ‘s ochtends thuiskomen."

Remake van The horse

Bart nam niet alleen 2 keer een nieuwe versie op van de Top 40 tune van Sid Ramin (Blue Tango), maar gaf ook The Horse van Cliff Nobles een tweede leven. Oorspronkelijk was dat de tune van de Veronica Drive-in-show, maar later werd die ook als filler in de Top 40 gebruikt. Met gitarist Bert Meulendijk opgenomen in 2003 of 2004 voor het nieuwe Veronica.

Briefing aan NOS Radio Tour de France

Hoe doe je een jinglebriefing? Hoe vertel je de jingleproducent wat voor jingles je wilt voor je station? Dat kan in een gesprek. Dat kan op papier. Dat kan - in coronatijd - via Teams of Zoom. Maar je kunt het ook voorzingen. Dat deed Hans Hogendoorn - toch de stém van NPO Radio 1 - toen hij een briefing verzorgde voor de nieuwe jingles voor NOS Radio Tour de France.

Het is maar een spelletje

De regionale omroepen in Nederland houden jaarlijks de zogeheten Roosdagen, bedoeld om medewerkers met elkaar in contact te brengen en ervaringen en ontwikkelingen uit te wisselen. In 2011 maakte Bart deze promo voor die Roosdagen. De aanleiding was een ander seminar, dat hij diezelfde dag ’s ochtends gaf over promo’s en teasers. Het is een geinige promo, en verdient daarom een plekje in dit magazine.

Deel deze pagina