Oh, oh, Den Haag

Eind jaren '70 / begin jaren '80 was deze mooie stad achter de dúinuh één van de belangrijkste centra van illegale radio in Nederland. Radio Centraal, de HIRO en Radio Stad Den Haag stonden echt óveral aan. En Bart van Gogh zat er middenin. Als Erik Beekman. Zoals wij allemaal begonnen op de slaapkamer en later op de zolder van het ouderlijk huis.

De eerste stappen als DJ

Huize Van Gogh. Soestdijksekade 709 in Den Haag. Het is 1975. De tweede verdieping, er klinkt geluid door de deur. Soulmuziek, en jingles en de stem van een discjockey, die wat weg heeft van Ferry Maat op de TROS. Een enthousiaste afkondiging.

Bovenaan deze pagina het ouderlijk huis van Bart van Gogh, Soestdijksekade 709 in Den Haag, de twee bovenste etages. Op deze foto (onder) de achterkant van het huis. Rechtsboven in de hoek naast de hoge schoorsteen is het raam te zien van de kamer waarin Bart de langste tijd zijn studio had.

Eerste studio

"Mijn allereerste studio was op de slaapkamer, daarna ben ik verhuisd naar boven”, zegt Bart. "Het geld dat ik verdiende ging bijna helemaal op aan studio-apparatuur. In 1979 besloot ik bijvoorbeeld om een AKG 451 microfoon te kopen voor 950 gulden, een allejezus hoog bedrag in die tijd."

Zo klonk het toen op Centraal

Fragmenten van Radio Centraal in 1976. Gevolgd door een interview van Cees Manintveld met Rob Candy van Radio Centraal.

Bron: Veronica op 1, Hilversum 1, 1976.

Hofstad Radio - woonkamer was studio

Zo klonk het toen bij de HIRO

Promo's en jingles van de HIRO, de Haagse Illegale Radio Omroep. Aan de effecten in de vormgeving en zijn stemgebruk was toen al te horen dat Bart het in de vingers had.

Deel deze pagina