Reddingsboot voor Bart

The Knock Deep Channel. 51 graden, 42 minuten en 50 seconden noorderbreedte en 1 graad en 35 minuten oosterlengte. Tussen Engeland en Nederland dus, net ten zuiden van de veerbootlijn Hoek van Holland - Harwich

Het is rond middernacht op maandag 28 februari 1977. De bemanning en discjockeys staan aan dek van het zendschip van Radio Caroline en Radio Mi Amigo en turen de duisternis in. Verderop zien ze eindelijk de reddingsboot uit Walton-on-the-Naze aankomen. Terwijl de stuurman de motor laat draaien wordt een brandcard overgeheveld, met daarop stevig vastgesnoerd disc-jockey Erik Beekman, pseudoniem van Bart van Gogh. Hij heeft dan pas 2 weken Radio Mi Amigo achter de rug.

Aircheck

Eén aircheck is bewaard gebleven, daarop is een blije Bart in te horen, hoewel hij in de studio aan de lopende band werd getergd door problemen met de apparatuur, die al net zo sleets was als het schip zelf. Met een jinglemachine die maar steeds niet wilde starten. Dat was het nadeel van een studio op een schip, het zout vrat zich door alles heen, alles ging kaduuk.

Het fragment komt uit het programma Baken 16 van zaterdag 19 februari 1977 tussen 17.00 en 18.00 uur op Radio Mi Amigo.

"Best leuk, maar voor een dj had ik weinig tekst”, aldus Bart, nadat hij zichzelf terug hoorde als goedbedoelende jongen van zeventien. "Vlak hierna kwam er weer een aanval, ik bleef er ditmaal bijna in, ze waren in paniek. 'Hij gaat hier nog dood' zeiden ze.”

Bart van Gogh moet 16 zijn geweest toen hij als jochie - net als iedere radiofan van toen - een brief schreef aan 'de radio'. Aan Tom Mulder in dit geval, die samen met het typetje Casper Lieshout van Breukelen bij de TROS op Hilversum 3 's ochtends De Havermoutshow presenteerde. De brief van Bart wordt voorgelezen op de radio. Bart schrijft over 'veel tijdmeldingen' in De Havermoutshow en over een oplossing om met tijdklokken het programma op te nemen.

Eerste landelijke spot

Begin jaren '80 wordt de eerste spot van Bart uitgezonden op de nationale radio. Bij de TROS, eigenlijk per toeval. "Ik had zelf een Veilig Verkeer spotje bedacht, voor de grap: Rij 100 kilometer per uur. Adje Roland deed de Europarade op zondag en toen ik ook daar eens ging kijken heb ik hem het BASF-bandje gegeven met die spot. 'Geinig', zei hij, nadat hij ernaar had geluisterd op de Revox A77 die op een plank boven de draaitafel in de studio stond. Opeens hoorde ik de spot opnieuw en ditmaal door de speaker. Wat nu dan? Ad zei: 'ik heb het net uitgezonden, over het Nederlandse zenderpark. Leuk ding hoor!'"

Daarna zond Ad de spot vaker uit en belde uit zichzelf Bart of hij meer dingetjes kon maken. Zoals deze jingle voor de Ferry Maat Soulshow, waar Bart óók al langs was geweest.

Foto studio Hilversum 3: Frans van Stee

Deel deze pagina