Bredanaar Ferry Smans (Fernando Lewis)

Van muzikant tot mantelzorger

Door René van der Velden

"Het Breda Jazz Festival is in mijn systeem gaan zitten”

De Bredase muzikant Ferry Smans, artiestennaam Fernando Lewis, is een vaste gast op het Breda Jazz Festival. Ook op de komende digitale versie ontbreekt de goedlachse gitarist/zanger niet. Met zijn zeskoppige band Nawlins Hippa's brengt hij online een stukje New Orleans naar Breda. Zelf is Ferry Smans (Breda, 1970) nooit doorgebroken maar hij heeft in zoveel verschillende formaties gespeeld en heeft zoveel andere artiesten begeleid dat hij bekendheid geniet in Breda en ver daarbuiten. Hij runt een boekingskantoortje voor muziek op maat voor evenementenbureaus. Op het Breda Jazz Festival hoort hij al een jaar of dertig bij het meubilair. "In 1992 of 1993 heb ik voor het eerst opgetreden op het Breda Jazz Festival. Sindsdien is het in mijn systeem gaan zitten."

"Destijds was het nog heel traditioneel, nu is het veel diverser, dat spreekt mij meer aan. Mijn jazzsmaak is heel breed, van American Songbook tot moderne jazz. Dat het festival in mei 2020 door corona niet kon doorgaan, was dramatisch. Ik had ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van het Breda Jazz Festival een song gemaakt: Breda The Hottest Place. Sindsdien heb ik heel veel Zoomoptredens gedaan en nieuw materiaal gemaakt in mijn studio. In de zomer heb ik redelijk veel gespeeld, voornamelijk solo. Dat begon juist heel goed te lopen totdat de tweede lockdown daar een einde aan maakte. Onze gehandicapte zoon Ferry jr. van 20 jaar verbleef op De Blauwe Kamer en mocht geen bezoek meer ontvangen terwijl knuffelen voor hem heel belangrijk is. Daarom hebben we hem naar huis gehaald en ben ik van muzikant verworden tot een mantelzorger", vertelt Ferry enthousiast als altijd.

"Ik heb mooie herinneringen aan optredens in café Publieke Werken"

De beste herinneringen aan al die Bredase jazzfestivals bewaart Smans aan de middagconcerten op Hemelvaartsdag op de Grote Markt. "De sfeer is dan ultiem. De terrassen zitten vol met zitpubliek, dat is vrij passief maar aan de zijkanten zie je al beweging. Dat is dynamisch, echt een festivalsfeer. En ik heb mooie herinneringen aan optredens in café Publieke Werken waar het altijd te warm is. Dat was voor mij een soort thuiskomen omdat ik daar nog boven gewoond heb, toen het nog een snookercentrum was." Financieel zijn er door corona geen grote zorgen. "Mijn vrouw Susanne heeft een baan als docent op De Blauwe Kamer. Ik geef privé-gitaarles aan gevorderden en ik maak commerciële opdrachten in mijn studio. En we hebben net als zovelen de spaarpot omgekeerd. We leven heel rustig dus het is goed te combineren", aldus Smans.

Op het persoonlijke vlak heeft hij juist positief nieuws te melden: "Ik ben in een jaar tijd twaalf kilo afgevallen, nu nog acht. Ik ben sportief gaan leven. Ik wandelde al wel een paar keer per week, maar fietsen is mijn nieuwe ding geworden. Ik fiets iedere dag anderhalf uur, niet op een racefiets maar op een sportieve fiets, naar Galder/Rijsbergen op en neer. Altijd 's morgens vroeg, met oortjes in voor de radio. Ik ben gezegend met veel energie en veel bewegen in het begin van de dag helpt." "Verder ben ik heel weinig gaan drinken. Ik ben een sociale drinker dus als de kroegen dicht gaan, hoeft het voor mij niet meer. Die kroegen vind ik wel een behoorlijk gemis. Eigenlijk heb ik voor dat afvallen niet veel bijzonders hoeven te doen."

"Mijn biologisch ritme wordt verstoord als er geen jazzfestival is.”

Ferry Smans hoopt onder zijn artiestennaam Fernando Lewis weer gauw aan de slag te kunnen met zijn diverse projecten als Marley Gras (muziek van Bob Marley), Jam Inn (met publiek in de hoofdrol), Lewis & Pearl (lounge met zijn vrouw Susanne), Fatsoos FL Band (met soulvrienden) en bands als Planet Groove en de al genoemde Nawlin's Hippa's. Hij is van alle muziekmarkten thuis met een ongelooflijk breed repertoire met soul, blues, funk, jazz en popsongs. Ferry is in staat een optreden te geven van drie uur nonstop. Hij kijkt ook erg uit naar de voortzetting van zijn muzikale rol in Bier met Ballen, het voetbalprogramma van Chris van Nijnatten en Sjoerd Mossou. Met voetbal heeft hij sowieso wel iets. "Ik weet er alles van, ik ben een van de miljoenen bondscoaches en kan hele analyses geven. Maar ik ben nog meer van het wielrennen. Ik ga tegenwoordig weer van wedstrijd naar wedstrijd, ik kijk alles."

Net als iedereen hoopt Ferry dat het normale leven weer spoedig kan worden opgepakt. "Het is een heel droevige tijd. Ik probeer er niet zoveel mee bezig te zijn. Als het op radio of tv over corona gaat, zet ik iets anders op", aldus Ferry Smans. Slotwoord: "Ik hoop van harte dat het Breda Jazz Festival deze crisis overleeft en dat de organisatie weer op volle kracht vooruit kan. Als het festival niet doorgaat, is dat een groot gemis voor de stad. Mijn biologisch ritme wordt verstoord als er geen jazzfestival is. Het markeert het begin van de lente en het functioneert ook als reünie, sociaal gezien heeft het een geweldige functie."

Deel deze pagina met anderen