En hoe gaat het – ondanks alles – met het gemoed van de horeca in Breda? Wat vooral opvalt is het aanpassingsvermogen.

Het gemoed van… de horeca


Door Edwin van den Heijkant

Freek Sprangers

Mede-eigenaar van De Botanist

De eigenaren van De Botanist - Freek, Bas en Enes - hebben weinig ingeboet aan positieve ondernemingsgeest. Als ik Freek vraag hoe hij het afgelopen jaar als horecaman heeft beleefd, staat alles in het teken van wat vooral wél kan. “Met name de afgelopen maanden waren best zwaar. Vanaf januari voelde het alsof het elastiek elke keer een beetje verder werd opgerekt. Toch hebben we er alles aan gedaan om de moed erin te houden. Zo hebben we al ons personeel kunnen behouden. Daar ben ik trots op. En zijn we klaar voor een nieuwe start.”

Vorig voorjaar wist Freek met zijn team een nieuw concept te ontwikkelen dat een echte hit werd tijdens de eerste lockdownperiode. ”We bedachten de cocktail delivery service. Je bestelde een personal cocktailshaker die met een auto kwam voorrijden en de lekkerste cocktails maakte bij je in de tuin. Echt lachen. Op een gegeven moment hadden we zes cocktailauto’s rondrijden in Breda.” Freek verlangt weer naar een ouderwets Breda Jazz Festival. “Voor mij de mooiste dagen van het jaar in de binnenstad. Zo’n puur evenement. Echt genieten. Wat de toekomst brengt? We kijken reikhalzend uit naar alle leuke dingen die we binnenkort weer kunnen gaan doen.”

Peter van Belle

Eigenaar van De Colonie

“Het was een complex en emotioneel jaar.” Peter van Belle van De Colonie vat het afgelopen jaar treffend samen. “Als ondernemer heb je maximaal invloed op je eigen succes. Nu werden we geconfronteerd met een situatie waar je geen enkele invloed op had. Dat was best frustrerend. Gelukkig kwam ik na gesprekken met marktkooplui op het idee om een retail concept te starten.” De Colonie opent ‘De Soepermarkt’. Bij De Soepermarkt kun je terecht voor verpakte soepen en een wisselende selectie van huisgemaakte artikelen. Peter vertelt wat voor positieve energie dit concept oplevert. “Je kunt lekker aan de slag met je personeel. Zij kunnen volop hun creativiteit erin kwijt en we hebben op deze manier weer leuke contacten met onze gasten.”

Op de vraag wat Peter vorig jaar met Hemelvaart, zonder het Breda Jazz Festival, deed, volgt snel het antwoord. “Normaal zit het hotel vol met gasten die jaar in jaar uit speciaal voor het Breda Jazz Festival komen. Velen van hen betuigden steun in de vorm van een belletje of een kaartje. Het was erg fijn om samen met ons personeel op deze manier het Breda Jazz Festival gevoel te beleven.” Voor het volgend jaar zijn Peter en zijn team er helemaal klaar voor. “Het horecagevoel zit in mijn DNA en dat geldt ook voor ons team, dat compleet is gebleven. Daar ben ik heel blij mee. We zijn klaar om onze gasten te ontvangen en te verwennen. We hoeven slechts onszelf te zijn en dan komt het helemaal goed.”

Deel deze pagina met anderen