Jazzy quarantainetips

door Antoine Trommelen

Of ik jazz-tips heb voor de lezers…? Boeken, platen, films, zodat u de ‘verplicht vrije corona-uurtjes’ op een prettige manier kunt doorbrengen? Nou, daar vraag je me wat… Ik heb in mijn kantoor en op zolder kasten vol met boeken, platen en jazz-prullaria. Maar hebt u daar nou wat aan? Vandaar dat ik teruggrijp op hét medium van vandaag: YouTube. Daar is zowat álles te vinden om vele uurtjes jazz-plezier te hebben. Lekker achter de laptop of voor de TV met de volumeknop luid open (ook leuk én educatief voor de buren). Dus hier zijn ze: mijn vrijblijvende jazz-tips, kriskras door jazz-land!

Laat ik beginnen met wat luchtige voorbeelden van Hollywood films uit de jaren 40 en 50 van de vorige eeuw. Jazz was ‘hip’. Dus werden er veel zoetsappige, geromantiseerde films gemaakt waarbij de verhaallijn vaak flinterdun was, maar de muziek meestal top! Zoeken naar de films op YouTube leert al gauw dat de echte muziekfragmenten voor u al zijn geselecteerd. Zoek - in willekeurige volgorde - maar eens op:

Tip 1

High Society (1956) met o.a. Bing Crosby, Frank Sinatra en Louis Armstrong.

Tip 2

The Five Pennies (1959) over het leven van Red Nichols, met o.a. Danny Kaye en wederom Louis Armstrong.

Tip 3

A song is born (1948) met werkelijk het hele scala aan jazz-toppers uit die periode.

Tip 4

Van iets latere datum (1961) de film Paris Blues. De soundtrack is van Duke Ellington met opnieuw Louis Armstrong in een muzikale hoofdrol.

Tip 5

Het leven van Dexter Gordon, die zelf de muziek inspeelde (met oa. Herbie Hancock, Wayne Shorter): Round Midnight (1986).

Tip 6

The sound of Jazz, een CBS documentaire uit 1957. Legendarisch hierin is Billie Holiday met ‘Fine and Mellow’ met o.a. een sax-sectie bestaande uit de allergrootsten van die tijd. Ik zou bijna zeggen: veel beter dan dit zie je niet vaak.

Tip 7

Jammin’ the Blues, een 10 minuten durende film met prima artwork en dito muziek. Er is recent een geheel gerestaureerde versie verschenen, maar helaas is die nog niet op YouTube te vinden. Desalniettemin blijft het genieten van de muzikale uitspattingen van o.a. Lester Young en Harry ‘Sweets’ Edison.

Tip 8

Een vraag die vele jazz-puristen zich afvragen: is Frank Sinatra een jazz-zanger of niet? Type maar in ”Frank Sinatra – Count Basie’. Wat mij betreft is alles wat je dan te zien en te horen krijgt de jackpot. Super jazz

Tip 9

“Kriskras door jazz-land” schreef ik eerder: een meeslepende versie van een gospel vertolkt door een shout-out brassband (let vooral ook op de ritmesectie): The blood will never lose its power door The United House of Prayer Band. Dit is pure, (h)eerlijke muzikale vreugde.

Tip 10

Tot slot iemand die traditie en hedendaags op een perfecte manier voor het voetlicht brengt: Harry Connick jr. Zanger, pianist, componist, arrangeur, een multi talent.

Natuurlijk is mijn lijstje van 10 tips verre van compleet of representatief voor alles wat te vinden is. Maar gelukkig helpt YouTube en haar algoritme flink mee. Door het intypen van de diverse namen krijg je vanzelf een verdere lijst met musici, concerten etc. te zien. Degenen die dat willen, kunnen zich zo perfect in hun eigen jazz-bubbel ingraven en ongelimiteerd genieten van de jazz naar keuze.

P.S. Zijn er nog jazzliefhebbers die écht iets tastbaars in de jazz-boekenkast willen hebben? Van de vele boeken die ik heb, is Black Beauty, White Heat (a pictorial history of classic jazz 1920-1950) door Frank Driggs wellicht het mooiste ‘plaatjesboek’, inclusief informatie.

Deel deze pagina met anderen