Het gemoed van … de vrijwilligers

Net als voor iedereen, was 2020 voor het Breda Jazz Festival een bijzonder jaar. Lang was er onzekerheid of er wel een festival kon en mocht worden georganiseerd. Uiteindelijk was het hoge woord eruit: er werd géén Breda Jazz Festival gehouden in 2020... Een teleurstelling voor alle bezoekers, voor de Bredase binnenstad en voor de vele muzikanten die hoopten (weer) te mogen komen spelen. Maar ook voor de vrijwilligers was het een enorme domper. Zij bereiden zich maandenlang voor en verheugen zich elk jaar weer op een editie van ‘ons’ mooie festival om samen te kunnen swingen, genieten en knallen. Dus wij vroegen ons af: Wat hebben onze vrijwilligers vorig jaar gedaan in een Breda-Jazz-Festival-loos jaar?

Door Tessa Trommelen en Edwin van den Heijkant

Foto boven: Team Hospitality

Jork Aarts

Piek voor de Muziek

“Ik had echt het gevoel dat er iets miste”, zegt onze ‘Pieker’ Jork wanneer we hem spreken. “Voor mij is het jaar niet compleet zonder het Breda Jazz Festival. Het is een evenement waar ik elk jaar weer naar uit kijk! De gezelligheid, de gemoedelijkheid… Het grappige is, dat ik in mijn vrije tijd niet eens echt naar jazzmuziek luister, maar tijdens dit festival word ik automatisch vrolijk wanneer ik de muziek hoor”. Jork werkt in zijn dagelijks leven in de binnenvaart: “Ik zit twee weken op het schip, dan twee weken thuis. Ik kan voor mijn werk niet zomaar even vrij nemen. Daarom zorg ik altijd dat ik met een collega ruim van tevoren afstem dat mijn weken op het schip niet zijn wanneer het festival plaatsvindt! Naast Kerst of Oud en Nieuw is dit een van die dingen waarvoor ik mijn schema wil aanpassen." Zeker na een heel jaar zonder bijeenkomsten en festivals kijkt Jork het meest uit naar de vrolijkheid en de gezelligheid die bij het festival horen: “Weer samen met z'n allen een biertje drinken en dansen op de vrolijke jazzmuziek: ik heb er zin in!”

Harry Kanters

Programmaraad

Naast dat Harry als vrijwilliger in de Programmaraad van het Breda Jazz Festival zit, is hij vooral bekend als beroepsmuzikant. Deze pandemie heeft hem dan ook hard geraakt: “In 2020 zijn er 84 optredens afgeblazen”, vertelt hij. Maar ondanks de coronacrisis heeft Harry niet stil gezeten: hij organiseerde zo’n 25 buitenconcerten bij meerdere Bredase zorginstellingen, deed daarnaast ook nog 80 ‘gewone’ optredens, nam in zijn eentje een CD op, kocht een trombone en oefent sindsdien zo’n 2 uur per dag, verzorgde tientallen online-concerten en is hij ook nog eens elke dinsdag oppas-opa (samen met oma)! “Ik kan niet stil zitten. Je moet jezelf actief blijven opstellen en dingen blijven organiseren." Met die insteek heeft hij uiteindelijk toch nog best een ‘druk’ jaar achter de rug. “Maar je mist het leukste festival van het jaar toch wel! Ik blijf optimistisch naar de toekomst kijken en hoop dat er deze zomer weer met een klein publiek muziek gemaakt kan worden." Vorig jaar heeft Harry zich ook ingezet voor het eerste #DigiJazz en heeft zijn muzikale steentje bijgedragen met een livestream en met het maken van de filmpjes met de vrijwilligers. Dus gelukkig hoefde hij niet helemaal zonder het Breda Jazz Festival het jaar door!

Bram de Weert

Logistiek

Bram hunkert naar een ouderwets Breda Jazz Festival. In het dagelijks leven is Bram biersommelier en lijkt dus dubbel getroffen door de coronacrisis. Als je met Bram spreekt, blijkt daar weinig van. “Natuurlijk was het afgelopen jaar zonder een Breda Jazz Festival en de beperkingen die ik meemaakte in de horeca heel vervelend. Ik kon gelukkig door blijven werken en heb mijn bierkennis opgeschroefd.” Het Breda Jazz Festival-gevoel heeft Bram niet losgelaten. Vol passie praat hij over zijn vrijwilligerswerk; als chauffeur haalt hij artiesten op van de luchthaven en vervoert hen naar een hotel. Podia op- en afbouwen met een hechte vriendenclub. Genieten van de diverse muziekstijlen tijdens het festival. Het kost Bram een week lang energie, maar veel belangrijker: het levert veel meer energie op. Dat heeft hij vorig jaar Hemelvaart gemist toen de zon in zijn tuin enigszins troost bracht. Het perspectief voor komend jaar is onzeker. Alle ballen dus op een kwalitatief hoogwaardige editie in 2022. Bram is er klaar voor om voor de 10e keer mee te doen aan het 50ste Breda Jazz Festival.

Team Podiummanagers

Team Logistiek

Hanneke Griffioen

PR & Communicatie

Hanneke wilde altijd al iets als vrijwilliger doen. Maar wat? Ze werkt in de zorg- en welzijnssector, dus vrijwilligerswerk buiten deze sector was een must. Toen zag ze de oproep van het Breda Jazz Festival: “En ik dacht: dit is het!”. Met haar liefde voor muziek en haar interesse in PR & Communicatie was dit precies wat ze zocht. Nu - vijf jaar verder - is ze bestuurslid PR & Communicatie en heeft ze het nog steeds naar haar zin. “Het is zo’n hechte club vrijwilligers. Een diverse groep mensen, iedereen even enthousiast. Ik krijg er zoveel positieve energie van.” Hanneke heeft allerlei hobby’s, maar corona gooide roet in het eten. “Corona heeft gelukkig geen effect op mijn werk, maar mijn hardloopclub en naaiclub gingen op slot. En dan ineens heb je meer tijd.” Deze tijd heeft ze ingevuld door zich in te zetten voor het Breda Jazz Festival. “De editie 2020 ging vrij ad-hoc niet door. Een digitale variant was de enige optie, dus daar hebben we veel tijd in gestoken. Ondanks dat er dus geen echt festival was, voelde het eigenlijk als normaal, haha!” Hanneke kijkt positief naar de toekomst: “We gaan gewoon door! Volgend jaar kunnen we hopelijk een knaller van een feest bouwen en eindelijk ons 50ste jubileum vieren!.”

Marlies Baan

Secretariaat

“Ik mis de reuring van de aanloop naar het Breda Jazz Festival." Marlies Baan, sinds 1977 als vrijwilliger verbonden aan het Breda Jazz Festival, ziet uit naar de eerstvolgende volwaardige editie in 2022. “De digitale versies zijn natuurlijk belangrijk voor de zichtbaarheid van het festival. Het publiek, de horeca en de artiesten moeten weten dat we nog bestaan.” Marlies weet zich nog goed te herinneren waar ze was vorig jaar met Hemelvaart. “Gewoon thuis, niks bijzonders.” Natuurlijk heeft ze de digitale editie van 2020 gevolgd en dat gaat ze nu zeker ook doen. Het afgelopen jaar was Marlies als lid van het secretariaat nauw verbonden bij de bestuursvergaderingen van het Breda Jazz Festival en heeft zo altijd het Breda Jazz Festival gevoel gehouden. Op de vraag hoe ze uitkijkt naar het komende jubileumjaar is ze duidelijk. “Weer eens een keer lekker genieten van live muziek in de gezellige Bredase horeca. Ik kan niet wachten!”

Jack Sweres

Fotograaf

“Alles goed en gezond”, klinkt het opgewekt als je met Jack Sweres praat. Jack is sinds 2006 verbonden als fotograaf aan het Breda Jazz Festival en dus op weg naar een jubileum-deelname in 2022. Jack heeft het afgelopen jaar zijn afleiding gevonden in het renoveren van zijn huis. Geen tijd om te sippen over een Breda Jazz Festival-loos jaar dus. Natuurlijk heeft Jack even stil in een hoekje gezeten op Hemelvaartsdag 2020, maar al snel werd de hamer weer opgepakt. Ook nu zit Jack niet stil. In de werkgroepen ‘oude beelden’ en ‘digitale tentoonstelling’ selecteert hij foto’s, muziek en films uit ‘de oude doos’ om invulling te geven aan de digitale editie van het Breda Jazz Festival 2021. Vooral de beelden over het Oude Stijl Jazz Festival uit het verleden bezorgen hem een hoop plezier. Op de vraag waar Jack het meest naar uitkijkt als het weer kan, is een trip naar de Spaanse zon op Tenerife met zijn vrouw. Normaal gesproken vaste prik na 4 dagen prachtige foto’s schieten gedurende een editie van het Breda Jazz Festival. Een routine die volgens Jack niet snel genoeg in ere mag worden hersteld.

Team Piek voor de Muziek (niet compleet)

Bestuur

Bart Wouters

Voorzitter

“Ik ben Breda ontvlucht met Hemelvaart”, zegt Bart Wouters als ik hem vraag wat hij vorig jaar gedaan heeft toen er geen festival was. “Ik liep met m’n ziel onder m’n arm. Dit festival zit zó in mijn genen gebakken! Ik moest er gewoon even tussenuit.” Met de laptop in de tas vertrok hij met zijn vriendin naar een hotel in Limburg: overdag wandelen en de natuur in, ‘s avonds met de laptop op schoot het eerste #DigiJazz volgen. Ook op persoonlijk vlak verliep 2020 voor Bart niet zoals gehoopt: “Ik ben beroepsmuzikant en werk in de evenementenbranche. Er was dus niet veel meer te doen! Daarom ben ik nu al een tijdje fulltime huisman; ik help de kinderen met huiswerk, ga flinke stukken lopen met onze nieuwe hond. Ik maak er zo maar het beste van.” Hij kijkt enorm uit naar #DigiJazz dit jaar: “Als je het vergelijkt met vorig jaar, wordt dit een #DigiJazz 5.0! Er staan mooie dingen op de planning. Maar natuurlijk kijk ik het meest uit naar 2022, wanneer we hopelijk ons 50ste jubileum kunnen vieren. Man, wat moet dat een feest worden!”

Angelique Hermsen

Stagemanager

Angelique is sinds 2014 verbonden als vrijwilliger aan het Breda Jazz Festival. “Wat ik vorig jaar Hemelvaart gemist heb? Natuurlijk miste ik de live muziek in de stad en het gezellige sfeertje. Waar ik vooral naar verlang, is het samenzijn met het team vrijwilligers. Wij hebben als stagemanagers zo’n hechte fijne groep. Die mis ik enorm.” Vorig jaar Hemelvaart zat Angelique thuis tussen de dozen van Ikea. “Toen ik de video-opname van De Paarse Heide zag, gemaakt door de vrijwilligers en een aantal muzikanten, raakte me dat wel. Super idee trouwens, om op die manier het Breda Jazz Festival-gevoel bij iedereen op te roepen.” Angelique kijkt uit naar de eerstvolgende editie van het festival waarbij live muziek met publiek weer mogelijk is. “Zo’n digitale editie is het natuurlijk niet, maar wel een prima manier om te laten zien wat wél mogelijk is. Dat vind ik sowieso top aan al die initiatieven en ideeën van het afgelopen jaar die zijn ontstaan onder het mom van ‘wat wél kan’. Daar heb ik ondanks alle beperkingen echt van genoten.”

Debbie Peeters

Gastvrouw

Debbie heeft een knaloranje Breda Jazz Festival zonnebril op haar lachende gezicht tijdens het interview. Ze loopt al meer dan 15 jaar mee als gastvrouw en moest het vorig jaar dus voor het eerst doen zonder het Breda Jazz Festival. “Dat was vrij heftig. Ik ben tijdens Hemelvaart toch nog even naar de binnenstad gegaan en heb over de Grote Markt gelopen: wat een leegte! Wat dat betreft ben ik een zacht ei: ik had best een traantje kunnen laten.” Ze had met Hemelvaart van haar werk vrij genomen, voor het geval er tóch een festival zou komen. Maar helaas... Met deze vrije dagen heeft Debbie uiteindelijk niet veel gedaan: “Ik werk als sociaal werker in de zorg. Ik had maandenlang, dag in, dag uit, gewerkt. Ik was kapot en heb vooral geslapen.” Maar ze mist de muziek enorm: “Niet alleen tijdens het Breda Jazz Festival, maar ook op mijn werk: elke vorm van muziek was afwezig in 2020. We mochten niet meer zingen, de muzikale therapie moest stoppen en het koor mocht niet meer samen komen. Dus dat vind ik misschien nog wel het meest stom aan deze hele pandemie: het gemis van muziek. Muziek verbindt, de mens heeft muziek nodig. Dus mijn motto voor het komende jaar is: “Keep the Jazz Alive and We’ll Meet Again!”

Team Algemeen secretariaat

Team PR & Communicatie

Deel deze pagina met anderen